(B) Benchmark

Kiscelli múzeum, benchmark

 

THE MUSEUM OF ART AND ARCHAEOLOGY / Művészeti és régészeti múzeum, Senlis Franciaország

A korábbi püspöki palota épületébe 1862ben alapított múzeumot a Senlis-i régészeti bizottság. Ez a tudományos társaság ebben az időben kezdett egész Franciaország területén megjelenni. A művészeti és régészeti múzeum kiállítása a 19. század második felétől fokozatosan készül, ebben a sokszínű gyűjteményben a régészet dominál.

Mivel a múzeumban tartott kiállítások szintén egy régebben palotaként és kápolnaként használt épületekben kerülnek megrendezésre, a problémáik teljesen hasonlóak a Kiscelli múzeumban tapasztaltakhoz. Ilyenek például az alkalmazkodás a meglévő alaprajzi kialakításhoz, előnytelen közlekedés a múzeumban, rossz kialakítású kiállítóterek stb..

A múzeum állapota annyira leromlott, hogy restaurálás nélkül nem tudott kinyitni, mely 2004 és 2006 között történt meg. Az újítások utáni állapotban a földszinten, közvetlenül a bejáratnál egy makett található, mely Senlis történelmi központját mutatja be. Jelentősen javították a térszervezést, a múzeumon belüli útvonalak átalakításával, emiatt Thomas Couture munkái a kápolna emeletére kerültek. Az útvonalak újragondolása mellett lift is került az épületbe, mely az épület akadálymentesítése mellett a gyűjtemény átrendezésekor és más kiállításdarabok elhelyezésekor is jól használható.

Ezen kívül megnagyobbították az ókori festmények termét, és helyet kapott az épületben egy pedagógiai intézet valamint egy festmények javítására és konzerválására szolgáló helyiség. 2011ben a Reneszánsz galériának és az angyalok termének restaurálása is elkészült.

Babicz Kristóf

Reklámok