Az épület elrendezése

Az épület alaprajzi elrendezése a mai napig mutatja az egykori kolostor funkció képét. Ennek megfelelően a templomtér mellett kapott helyet a belső udvar és körülötte a kerengő. A kerengőt mentén helyezték el egykor a szerzetesi élet legfontosabb helyiségeit, ilyenek voltak például a porta, sekrestye, káptalanterem, ebédlő. Ezek a helyiségek ma múzeum különböző funkcióinak kielégítésére vannak hasznosítva. A templomteret a belső udvarral összekötő tengely mentén található az épület bejárta, mely a külső udvarba nyílik.

A mai elrendezés bemutatását kívülről befelé haladva mutatjuk be. Az épületegyüttest a kelet felé tájolt főhomlokzat irányából lehet megközelíteni. A főbejáraton belépve a szolid díszítésű külső udvarba érkezünk. Ide nyílik a múzeum bejárata és egyben az épületegyüttest nyugati és déli irányból körbefogó mellékszárny is. A mellékszárny keleti felében kapnak helyet ma a biztonsági szolgálat alkalmazottjai, illetve egyéb kiszolgáló funkciók. A déli melléképület, mely egykor a kastély istállója volt, ma a múzeum külső tároló funkcióját tölti be.

A főépületbe belépve jobb kéz felől egyből a jegypénztár, míg balról a múzeumi bolt fogad minket. Egyenesen tovább haladva tekinthetjük meg a belső udvart, ami egyben azt is jelenti, hogy a kerengő mellékágára érkeztünk. A földszinten főleg irodai és raktározási funkciók kapnak helyet. A keleti homlokzat mentén találjuk a múzeum egyes osztályainak irodáit, illetve ezzel szemben egy keskeny, hosszú gyűjtemény-raktár helyisége található. Az átellenes, nyugati oldalon foglal helyet a hosszan elnyúló szoborcsarnok és itt található az emeletre felfutó lépcső is. A templomteret is innen lehet megközelíteni, melyben a múzeum előszeretettel szervez kortárs időszaki kiállításokat.

Az emeleten található a múzeum gyűjteményének nagyobb része. A hosszan elnyúló folyosórendszeren végig változatos kiállítási tárgyakat figyelhetünk meg. Az egyes kiállító termekben pedig tematikusan szervezett gyűjtemények várják a látogatókat.

Kiscelli Múzeum alaprajza

Kiscelli Múzeum alaprajza

Reklámok